Domosedan

Anestezice - Domosedan

compozitie: Detomidina

specii tinta: cabaline, bovine

Prezentare Cod produs Pret
Domosedan 05 ml 200.00 RON

ACEST PRODUS NU POATE FI COMANDAT DE PERSOANE FIZICE !

ACEST PRODUS POATE FI ADMINISTRAT LA ANIMALE NUMAI DE CATRE MEDICUL VETERINAR!

Compozitie

1 ml soluţie injectabilă conţine:

Clorhidrat de detomidină.............................................................10,0 mg

Metil-4-hidroxibenzoat ...........................................1,0 mg

Actiune terapeutica.Indicatii

Sedativ şi analgezic la cabaline şi bovine. Utilizari: în scopul facilitării investigaţiilor clinice şi a tratamentelor precum şi a micilor intervenţii chirurgicale. Utilizarea de DOMOSEDAN este recomandată pentru: investigaţii (de ex. endoscopii, investigaţii ginecologice şi rectale, radiografii), mici intervenţii chirurgicale (de ex. tratarea rănilor, tratarea danturii, tratarea tendoanelor, extirparea tumorilor la nivelul pielii, tratarea mamelelor), pentru tratarea şi administrarea unui tratament medicamentos (de ex. cu ajutorul sondei pentru cavitatea gastrică, potcovire) în cazul unor intervenţii foarte dureroase trebuie utilizate eventual anestezice locale suplimentare. Ca premedicaţie pentru narcoze injectabile sau inhalabile. Pe baza efectului sinergetic al produsului Detomidină corelat cu alte anestezice este posibilă reducerea dozei la jumătate sau mai mult.

Contraindicatii

A nu se utiliza în ultima lună de gestaţie.In ultima treime a gestaţiei se foloseste numai în cazul unei indicaţii stricte. Nu se utilizeaza în caz de insuficienţe hepatice/renale. A nu se utiliza la animale care prezintă afectari ale stării generale (deshidratare).

Efecte secundare, precautii

Factorii de risc sunt reprezentaţi de afecţiunile cardiace (cu bradicardie preexistentă şi cu eventual blocaj AV), tulburările funcţionale respiratorii, hepatice sau renale, stările endotoxice traumatice, printre altele stările de şoc, respectiv de stres extrem.Prin producerea efectelor este posibil la cabaline să intervină o coborâre rapidă a capului şi o clătinare, cu menţinerea echilibrului. Bovinele şi în special animalele tinere încearcă ocazional să se culce. Din acest motiv este necesară prevenirea unei eventuale posibilităţi de rănire prin alegerea unui loc corespunzător pentru administrarea tratamentului. În mod special în situaţia cabalinelor trebuie respectate măsurile obişnuite de prevenire a accidentelor. Pe parcursul duratei producerii efectelor de către DOMOSEDAN, animalele nu trebuie adăpate sau hrănite. În scopul evitării aspiraţiei hranei şi a salivei, capul şi gâtul vitelor culcate trebuie plasat într-o poziţie inferioară.

Interactiuni cu alte medicamente

Utilizarea simultană a altor sedative trebuie realizată numai cu respectarea măsurilor de siguranţă obişnuite. Este posibilă apariţia interacţiunilor cunoscute cu caracter general (amplificarea) cu sedative (antagonişti alfa 2, neuroleptice, ataractice) anestezice injectabile, hipnotice, analgezice şi anestezice administrate prin inhalare, trebuind avute în vedere în cazul eventualelor combinaţii. Interacţiunile nocive cunoscute pot apărea ca urmare a administrării intravenoase a sulfonamidelor cu efect de potenţare.

Administrare si dozaj

Soluţie injectabilă cu aplicare intramusculară (i.m.) sau intravenoasă (i.v.). Durata şi intensitatea efectului depind de doză.

Dozări recomandate: 20-40mg/kg adica 0,2-0,4 ml/100kg efectul sedativ si analgezic apare in 3-5 min la cabaline si 5-8 min la bovine si dureaza cca 1/2-1 ore.La cabaline s-a demonstrat că o doză de 10 g / kg produce efect sedativ. Se recomandă un interval de 15 minute între momentul administrării produsului DOMOSEDAN până la începerea procedurii planificate. În situaţia în care este necesar un efect sedativ şi analgezic mai îndelungat este posibilă administrarea de 40 – 80 g / kg. Efectul durează până la 3 ore.

Combinarea produsului Domosedan cu alte analgezice în scopul amplificării efectului sedativ.

Detomidină 0,01 – 0,03 mg/kg g.v. i.v. sau Butorfanol 0,04 – 0,05 mg / kg g.v. intravenos sau Levometadonă 0,05 – 0,1 mg / kg g.v. i.v. sau Acepromazin 0,1 mg/kg g.v. i.v. În caz de necesitate este posibilă o doză ulterioară de până la 0,08 mg / kg g.v.

Combinarea produsului Domosedan în scopul inducerii narcozei generale Detomidină ca premedicaţie într-o doză de 0,01-0,03 mg/kg g.v. (până la maxim 0,08 mg / kg) Ketamin 2,2 mg/kg g.v. i.v. sau Tiopentan 5,0 mg/kg g.v. i.v. sau Thiamylal 5,0 mg/kg g.v. i.v..

Combinarea de Domosedan şi narcotice administrate prin inhalare: Demetomidină ca premedicaţie într-o doză de 0,01 – 0,03 mg/kg g.v. (până la maxim 0,08 mg/kg) Halotan sau Isofluran dupa efect. Doza se reduce semnificativ ca urmare a premedicaţiei cu Demetomidină.

Combinarea produsului Domosedan cu narcoticele administrate injectabil Domosedan poate fi utilizat pentru menţinerea unei anestezii intravenoase. În acest scop este utilizată ca rată de infuzie: Detomidină 0,015 mg/kg g.v./oră amestecat în Soluţie de Gualphenesin 5-10% împreună cu Ketamină 1,4 mg/kg g.v./oră.

Combinarea produsului Domosedan în scopul administrării epidurale. În scopul obţinerii efectului analgezic la nivelul membrelor posterioare. Detomidină 0,03 mg/kg g.v. împreună cu Morfină 0,2 mg/kg g.v. Se administrează în spaţiul epidural.

Supradozare În cazul unei supradoze este posibilă apariţia amplificată a unor efecte de natură cardio-respiratorii.

Efecte secundare:

bradicardie, aritmii, blocaj AV şi SA la cabaline, modificări ale presiunii sangvine, depresii respiratorii, izolat şi hiperventilaţie, tulburări ale reglării temperaturii, eliminarea urinei a fost observată în funcţie de doză la 45 – 60 minute după administrare, creşterea glicemiei, în cazuri izolate, spasme musculare, în cazul bovinelor: inhibarea motilităţii gastrice, timpanism, paralizia limbii, ca şi în situaţia altor sedative este posibilă apariţia, în cazuri izolate, a unor reacţii paradoxe (excitare). În doze mai ridicate, DOMOSEDAN prezintă proprietăţi simpatomimetice. Efectele corelate cu acestea, ca de exemplu reacţii la nivelul pilorului, prolaps parţial al penisului, salivare şi transpiraţie au caracter temporar. În situaţia în care constataţi existenţa unor efecte secundare la animalul dumneavoastră care nu sunt menţionate în prospect, vă rugăm să le comunicaţi medicului veterinar sau farmacistului.

Perioada de asteptare

Cabaline, bovine: carne şi subproduse: 2 zile lapte: 0 zile

Pastrare

După desigilare este necesară consumarea în termen de 3 luni.

Reprezentantul producatorului: Pfizer Animal Health, Reprezentanta pentru Romania, Splaiul Independentei 179, Sector 5, Bucuresti

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.
 
medicamente veterinare  | 2009
powered by EMERiGOS
web design oradea