Enrodexil

Antibiotice - Enrodexil

compozitie: Enrofloxacina 10%

specii tinta: bovine, suine

Prezentare Cod produs Pret
Enrodexil 100 ml 39.00 RON
Enrodexil 250 ml 80.00 RON

Compoziţia calitativă şi cantitativă

1 ml produs conţine:

Substanţă activă :

Enrofloxacină (ca dihidrat) 200 mg

Excipient (excipienţi):

Alcool benzilic 7.8 mg

Edetat disodic 10 mg

Hidroxid de potasiu, acid acetic glacial, apă pentru preparate injectabile

Forma farmaceutică

Soluţie injectabilă Soluţie limpede, uşor gălbuie

Proprietăţi farmacologice:

Proprietăţi farmacodinamice

Mod de acţiune

Două enzime esenţiale în replicarea şi transcrierea ADN-ului, ADN giraza şi topoizomeraza IV, au fost identificate ca ţinte moleculare ale fluorochinolonelor. Inhibarea ţintită este determinată de legarea non - covalentă a moleculelor de fluorochinolone la aceste enzime. Furcile de replicare şi complexele de translaţie nu pot trece dincolo de aceste complexe enzime - ADN - fluorochinolone şi inhibarea ADN şi sinteza de ARNm declanşează evenimente care conduc la o moarte rapidă a bacteriilor patogene dependentă de concentraţia substanţei. Modul de acţiune al enrofloxacinei este bactericid şd activitatea bactericidă este dependentă de concentraţie.

Spectru antibacterian

Enrofloxacina este activă împotriva multor bacterii Gram-negative, cum ar fi Escherichia coli, Klebsiella spp., Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella spp. (de exemplu, Pasteurella multocida ), Bordetella spp., Proteus spp., Pseudomonas spp., împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cum ar fi Staphylococcus spp. ( de ex, Staphylococcus aureus) ai împotriva Mycoplasma spp. la dozele terapeutice recomandate.

Tipuri şi mecanismele de rezistentă

Rezistenţa la fluorochinolone a fost raportată ca provenind din cinci surse,

(1) mutaţiile punctiforme din genele care codifică ADN-girazã şi / sau topoizomerazã IV care conduc la modificări ale enzimei respective,

(2) alterarea permeabilităţii substanţei active în bacteriile Gram-negative,

(3) mecanisme de eflux,

(4) rezistenţă mediată de plasmide şi

(5) proteine de protecţie alegirazei. Toate mecanismele conduc la scăderea sensibilităţii bacteriilor faţă de fluorochinolone.

Rezistenţa încrucişată între florochinolonele din această clasă de antimicrobiene este frecventă

Particularităţi farmacocinetice

Enrofloxacina are un volum de distribuţie mare. Nivelurile tisulare de 2-3 mai mari decât cel descoperit în ser, au fost găsite pe animale de laborator şi speciile ţintă. Organele în care se preconizează niveluri ridicate sunt plămânii, ficatul, rinichii, pielea, osul şi sistemul limfatic. De asemenea, enrofloxacina se distribuie în lichidul cefalorahidian, umoarea apoasă şi la făt în cazul animalelor gestante

Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă

Bovine

Tratamentul infecţiilor tractului respirator determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Pasteurella mulîocida, Mannheimia haemolytica şi Mycoplasma spp.

Tratamentul infecţiilor tractului digestiv determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Escherichia coli.

Tratamentul septicemiei determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Escherichia coli

Tratamentul artritei asociate cu micoplasmoza acută determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Mycoplasma bovis la bovine cu vârsta mai mică de 2 ani.

Porcine

Tratamentul infecţiilor tractului respirator determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Pasteurella multocida, Mycoplasma spp. şi Actinobacillus pleuropneumoniae. Tratamentul infecţiilor tractului urinar determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Escherichia coli.

Tratamentul sindromului de disgalaxie post-partum, PDS (sindromul MMA) determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Escherichia coli şi Klebsiella spp.

Tratamentul infecţiilor tractului digestiv determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Escherichia coli.

Enrofloxacină trebuie folosit acolo unde experienţa clinică, susţinută, când este posibil, de testele de sensibilitate ale organismelor cauzale, indică enrofloxacină ca medicament de prima alegere.

Contraindicaţii

Nu folosiţi acest medicament în scop profilactic.

A nu se utiliza în cazul în care se ştie că există rezistenţă/rezistenţă încrucişată la (fluoro)chinolone.

Nu se utilizează în caz de hipersensibilitate la fluorochinolone sau la oricare dintre excipienţi.

Nu se va utiliza la cai în creştere deoarece poate produce posibile afecţiuni ale cartilajului articular.

Atenţionări pentru fiecare specie ţintă

Nu se cunosc.

Precauţii speciale pentru utilizare

Precauţii speciale pentru utilizare la animale

Amu se depăşi doza recomandată. Injecţiile repetate trebuie administrate în locuri diferite. Modificări degenerative ale cartilajului articular au fost observate la viţeii trataţi oral cu 30 mg enrofloxacină / kg greutate corporală timp de 14 zile. Utilizarea enrofloxacinei la miei în creştere la doza recomandată timp de 15 zile a provocat modificări histologice ale cartilajului articular, care nu sunt asociate la semne clinice. Politicile antimicrobiene oficiale si locale trebuie luate in considerare atunci cand se utilizeaza produsul. Se recomanda folosirea fluorochinolonelor pentru tratamentul cazurilor clinice care raspund greu sau al caror raspuns preconizat la tratament este slab in urma folosirii altor clase de produse antimicrobiene. Daca este posibil, fluorochinolonele trebuie folosite doar pe baza testelor de sensibilitate. Utilizarea produsului cu nerespectarea instructiunilor prevazute in SPC poate creste influenta bacteriilor rezistente la fluorochinolone si poate reduce eficacitatea tratamentului cu alte chinolonedatorita posibilitatii manifestarii rezistentei incrucisate.

Precautii speciale care trebuie luate de persoana care administreaza produsul la animale

Produsul este o solutie alcalina. In cazul contactului accidental cu pielea sau ochii spalati cu apa din abundenta. Nu se va manca, bea sau fuma cand se manipuleaza acest produs. Trebuie sa se evite auto-injectarea accidentala. In caz de auto-injectare accidentala consultati imediat medicul. Se recomanda evitarea contactului direct cu pielea din cauza riscului de sensibilizare, dermatita de contact si eventuale reactii de hipersensibilitate. Purtati manusi.

Reacţii adverse (frecvenţă şi gravitate)

La locul de injectare se pot produce ocazional modificări ale ţesutului local. Trebuie luate măsurile normale de sterilizare. La bovine, pot aparea ocazional tulburări gastrointestinale.

Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie sau în perioada de ouat

Nu există restricţii referitoare la utilizarea acestui produs în timpul sarcinii şi lactaţiei.

Interacţiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacţiune

Pot interveni efecte antagonice cauzate de administrarea concomitentă de macrolide şi tetracicline. Enrofloxacina poate interfera cu metabolismul teofilinei, reducând eliminarea teofilinei, lucru care se soldează cu niveluri crescute de plasmă ale teofilinei.

Cantităţi de administrat şi calea de administrare

Administrare intravenoasă, subcutanată sau intramusculară.

Injecţiile repetate trebuie efectuate la diferite locuri de injectare.

Pentru a asigura un dozaj corect, greutatea corporală (gc) ar trebui să fie determinată cât mai precis posibil pentru a se evita subdozarea.

Bovine:5 mg enrofloxacină/kg greutate corporală, care corespunde la 1 ml/20 kg greutate corporală, o dată pe zi, timp de 3 - 5 zile.

Artrita asociată cu micoplasmoza acută determinate de tulpini sensibile la enrofloxacină ale Mycoplasma bovis la bovine cu vârsta mai mică de 2 ani: 5 mg enrofloxacină/kg greutate corporală, care corespunde la 1 ml/20 kg greutate corporală, o dată pe zi, timp de 5 zile.

Produsul poate fi administrat prin injecţie intravenoasă lentă sau subcutanat.

Nu ar trebui să fie administrat mai mult de 10 ml la un singur loc de injectare subcutanată.

Porcine:2,5 mg enrofloxacină / kg greutate corporală, care corespunde la 0,5 ml/20 kg greutate corporală, o dată pe zi prin injectare intramusculară, timp de 3 zile.

Infecţii ale tractului digestiv sau septicemie determinate de Escherichia coli : 5 mg enrofloxacină / kg de greutate corporală, care corespunde la 1 ml/20 kg greutate corporală, o dată pe zi prin injectare intramusculară, timp de 3 zile.

La porci, injectarea trebuie efectuată în gât la baza urechii.

Nu ar trebui să fie administrat mai mult de 3 ml la un singur loc de injectare intramusculară.

Dopul nu trebuie înţepat mai mult de 20 de ori.

Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi), după caz

A nu se depăşi doza recomandată. În caz de supradozare accidentală (letargie, anorexie) nu există antidot iar tratamentul trebuie să fie simptomatic. Nu au fost observate semne de supradozare la porcine în urma administrării produsului în doze de cinci ori mai mari decât doza recomandată.

Timp de aşteptare

Bovine:

După injecţie intravenoasă:Carne şi organe: 5 zile. Lapte: 3 zile.

După injecţie subcutanată:Carne şi organe: 12 zile. Lapte: 4 zile.

Porcine:

Carne şi organe: 13 zile.

Incompatibilitati:

In absenta unor studii de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.

Precautii speciale pentru depozitare:

A nu se lasa la indemana copiilor. A se proteja de lumina. A nu se congela. A nu se utiliza dupa expirarea termenului de valabilitate inscris pe ambalaj.Perioada de valabilitate dupa prima deschidere a containerului este de 28 de zile. Atunci cand recipientul este deschis pentru prima data, produsul trebuie utilizat pana la expirarea termenului de valabilitate dupa deschidere specificat in prospect, data la care produsul ramas trebuie aruncat.

Natura şi compoziţia ambalajului primar

Flacoane de sticlă cu capacitate de 100 ml, închise cu dopuri din cauciuc de bromobutil gri şi inele de izolare din aluminiu Un flacon de 100 ml este ambalat în cutie de carton.

Flacoane de sticlă cu capacitate de 250 ml, închise cu dopuri din cauciuc de bromobutil roz şi inele de izolare din aluminiu Un flacon de 250 ml este ambalat în cutie de carton.

Nu toate dimensiunile de ambalaj pot fi comercializate.

Precauţii speciale pentru eliminarea produselor medicinale veterinare neutilizate sau a deşeurilor provenite din utilizarea unor astfel de produse.

Orice produs medicinal veterinar neutilizat sau deşeu provenit din utilizarea unor astfel de produse medicinale veterinare trebuie eliminate în conformitate cu cerinţele locale.

Producator:

Industrial Veterinaria SA, Esmeralda 19, Esplugues de Llobregat, Barcelona. Spania

Distribuitor:

S.C. Advance Vet S.R.L. Cluj Napoca, pta 1 Mai nr 1-3, Incinta Carbochim, tel 0264-437407 “Partenerul medicilor veterinari”

Numărul autorizaţiei de comercializare

120030

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.
 
medicamente veterinare  | 2009
powered by EMERiGOS
web design oradea