Qivitan 25 mg/ml

Antibiotice - Qivitan 25 mg/ml

compozitie: Cefquinoma

Prezentare Cod produs Pret
Quivitan inj 100 ml 174.00 RON
Quivitan inj 250 ml 378.00 RON

Qivitan 25 mg/ml,

suspensie injectabilă pentru bovine şi porcine

Compoziţia calitativă şi cantitativă

1 ml produs conţine:

Substanţă activă :

Cefquinomă 25 mg

Excipienţi:

Oleat de etil

Forma farmaceutică

Suspensie injectabilă de culoare albicioasã.

Specii ţintă

Bovine, vaci in lactatie, viţei, porci şi purcei.

Proprietăţi farmacodinamice

Substanţa antibacteriana cefquinoma este o cefalosporină de generaţia a patra cu spectru larg care acţionează prin inhibarea sintezei peretelui celular. Aceasta este bactericidă şi se caracterizează printr-un spectru larg de activitate şi o stabilitate ridicată împotriva penicilinazelor şi beta- lactamazelor.

A fost demonstrată activitatea in vitro împotriva bacteriilor Gram-pozitive şi Gram-negative comune, inclusiv tulpinile bovine ale Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Escherichia coli şi împotriva bacteriilor anaerobe (Bacteroides spp., Fusobacterium spp.) şi împotriva tulpinilor porcine ale Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Pasteurella multocida, Haemophilus parasuis, Actinobacillus pleuropneumoniae şi Escherichia coli.

Conform datelor privind susceptibilitatea obţinute în ţările europene pentru bacterii izolate în perioada 2004 - 2011, s-a demonstrat că tulpinile bovine ale Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica şi Escherichia coli non-enterică, precum şi tulpinile porcine ale Pasteurella multocida, Actinobacillus pleuropneumoniae, Haemophilus parasuis, Streptococcus suis şi Escherichia coli prezintă susceptibilitate ridicată la cefquinomă (CMI90 < 0,25 pg/ml). Tulpinile porcine ale streptococilor P-hemolitici (CMI90 = 1 pg/ml), Staphylococcus hyicus (CMI90 = 1 pg/ml) şi Staphylococcus aureus (CMI90 = 4 pg/ml) au demonstrat susceptibilitate moderată. 

Cefquinoma, ca cefalosporină de generaţia a patra, combină gradul ridicat de penetrare celulară cu stabilitatea faţă de B-lactamaze. în contrast cu cefalosporinele din generaţiile anterioare, cefquinoma nu este hidrolizată de cefalosporinazele codificate cromozomial de tip Amp-C sau de cefalosporinazele mediate de plasmide ale unor specii de enterobacterii. Cu toate acestea, unele beta-lactâmaze cu spectru extins (BLSE) pot hidroliza cefquinoma şi cefalosporinele din alte generaţii. Posibilitatea de a dezvolta rezistenţă împotriva cefquinomei este destul de scăzută.

Rezistenţa cu grad ridicat la cefquinomă ar necesita coincidenţa a două modificări genetice, şi anume hiperproducţia de B-lactamaze specifice şi scăderea permeabilităţii membranei.

Particularităţi farmacocinetice

La bovine, concentraţiile serice maxime de aproximativ 2 pg/ml sunt atinse într-un interval de 1,5-2 ore de la administrarea pe cale intramusculară a dozei de 1 mg/kg. Cefquinoma are un timp de înjumătăţire terminal relativ scurt (2,5 ore), se leagă la proteine în proporţie de <5% şi este excretată nemodificată în urină. La porci sau purcei, pentru doza de 2 mg/kg, concentraţiile serice maxime de aproximativ 5 pg/ml sunt măsurate într-un interval de 15 până la 60 minute de la injecţia pe cale intramusculară. Timpul de înjumătăţire mediu al cefquinomei la purcei este de aproximativ 1,6 - 4,5 ore de la injecţia pe cale intramusculară.

Cefquinoma se leagă în proporţie scăzută la proteinele plasmatice şi, de aceea, pătrunde în lichidul cefalorahidian (LCR) şi lichidul sinovial la porci. Profdul concentraţiei este similar pentru lichidul sinovial şi plasmă. Concentraţiile atinse în LCR la 12 ore de la tratament sunt similare cu cele din plasmă.

Bovine: tratamentul infecţiilor aparatului respirator produse de Pasteurella multocida şi P. haemolitica; dermatita interdigitalã, necroza interdigitalã acutã şi necroza infecţioasã a buletului; mastite acute produse de E. coli cu manifestări generale. La vitei: septicemie produsa de E. coli.

Suine: tratamentul infecţiilor bacteriene ale aparatului respirator produse de Pasteurella multocida, Haemophilus parasuis, Actinobacillus pleuropneumoniae, Streptococcus suis si alte microorganisme sensibile la cefquinoma.

complexul MMA cu implicarea E. coli, Staphylococcus spp., Streptococcus spp. si alte microorganisme sensibile la cefquinoma.

Purcei: meningite produse de Streptococcus suis, artrite cauzate de Streptococcus spp., E. coli si alte microorganisme sensibile la cefquinoma; epidermite (leziuni minore sau medii) cauzate de Staphylococcus hyicus.

Contraindicaţii

Hipersensibilitatea la cefalosporine este rara. Totuşi cefquinome nu se utilizează la animalele cunoscute ca fiind hipersensibile la antibioticele B -lactamice.

Atenţionări speciale pentru fiecare specie ţintă

La administrarea acestui produs se pot observa uşoare reacţii tisulare localizate. Ele dispar după 15 zile de la data administrării produsului.

Reacţii adverse (frecvenţă şi gravitate)

La administrarea acestui produs se pot observa uşoare reacţii tisulare localizate. Ele dispar după 15 zile de la data administrării produsului.

Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie sau în perioada de ouat

Nu sunt informaţii disponibile care sa indice toxicitate reproductiva la bovine si suine. Studiile efectuate pe animale de laborator nu au demonstrat efecte asupra reproducţiei sau potenţial teratogene.

Precauţii speciale pentru utilizare la animale

Cobactan 2.5% selectează tulpini rezistente, precum bacterii care secreta betalactamaze cu spectru extins (BLSE), si ar putea constitui un risc pentru sanatatea umana daca aceste tulpini s-ar raspandi la om, de exemplu, prin alimente. Din aceste motiv, Cobactan 2.5% trebuie rezervat pentru tratamentul afecţiunilor clinice care au răspuns insuficient sau care se anticipează ca vor răspunde insuficient la tratamentul de prima linie. Trebuie sa se tina seama de politicile oficiale, naţionale si regionale privind antimicrobienele la utilizarea produsului. Utilizarea cunoscuta, inclusiv utilizarea produsului care se abate de la instrucţiunile furnizate de RCP, poate spori prevalenta acestei rezistente. Ori de cate ori este posibil, Cobactan 2.5% trebuie utilizat doar pe baza analizelor de susceptibilitate.

Cobactan 2.5% este destinat tratametului animalelor individuale. A nu se utiliza pentru profilaxia bolilor sau in cadrul programelor de sanatate pentru cirezi. Tratamentul grupurilor de animale trebuie limitat strict la focarele de boala curente conform condiţiilor de utilizare aprobate.

Se agita flaconul bine înainte de utilizare.

Produsul nu conţine conservanţi antimicrobieni. Se dezinfectează dopul flaconului la extragerea flecarei doze. Se folosesc seringi si ace sterile, uscate. Capacul se poate perfora in siguranţa de 25 de ori.Cand se trateaza animalele in grup se vor folosi ace sterile.

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul la animale

Penicilinele şi cefalosporinele pot cauza hipersensibilitate (alergii) în urma injectării, inhalării, ingestiei sau contactului cu pielea. Hipersensibilitatea la peniciline poate duce la sensibilitate încrucişată la cefalosporine şi viceversa. Ocazional, reacţiile alergice la aceste substanţe pot fi grave.

Nu manipulaţi acest produs dacă ştiţi că sunteţi alergic, sau dacă aţi fost sfătuit să nu lucraţi cu astfel de preparate.

Manipulaţi produsul cu foarte mare grijă, luând toate măsurile de precauţie recomandate, pentru a evita expunerea.

Dacă în urma expunerii apar simptome cum ar fi erupţii cutanate, cereţi sfatul medicului şi prezentaţi acest avertisment. Umflarea feţei, a buzelor şi pleoapelor sau respiraţia îngreunată sunt simptome mai grave şi necesită intervenţie medicală de urgenţă.

Interacţiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacţiune

Se cunoaşte faptul că există sensibilitate încrucişată faţă de cefalosporine în cazul bacteriilor sensibile la substanţele din grupa cefalosporinelor.

Cantităţi de administrat şi calea de administrare

Bovine:

Pentru infecţiile aparatului respirator produse de Pasteurella multocida si P. haemolitica se administrează 1 mg cefquinoine/kg greutate corporala (2 ml Cobactan 2,5% / 50 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 3-5 zile consecutiv.

Pentru dermatita interdigitala, necroza interdigitala acuta si necroza infecţioasa a buletului se administrează se administrează 1 mg cefquinome/kg greutate corporala (2 ml Cobactan 2,5% / 50 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 3-5 zile consecutiv.

Pentru mastite acute produse de E. coli cu manifestări sistemice se administrează se administrează 1 mg cefquinome/kg greutate corporala (2 ml Cobactan 2,5% / 50 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 2 zile consecutiv.

Vitei:

Pentru septicemia produsa de E. coli se administrează 2 mg cefquinome/kg greutate corporala (4 ml Cobactan 2,5% / 50 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 3-5 zile consecutiv.

Suine:

Pentru bolile aparatului respirator se administrează 2 mg cefquinome/kg greutate corporala (4 ml Cobactan 2,5% / 25 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 3 zile consecutiv.

Pentru complexul MMA se administrează 2 mg cefquinome/kg greutate corporala (4 ml Cobactan 2,5% / 25 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 2 zile consecutiv.

Purcei:

Pentru meningite se administrează 2 mg cefquinome/kg greutate corporala (4 ml Cobactan 2,5% / 25 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 2 zile consecutiv.

Pentru artrite se administrează 2 mg cefquinome/kg greutate corporala (4 ml Cobactan 2,5% / 25 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 2 zile consecutiv.

Pentru epidermite se administrează 2 mg cefquinome/kg greutate corporala (4 ml Cobactan 2,5% / 25 kg greutate corporala) o data pe zi, timp de 2 zile consecutiv.

Tratamentele se administrează prin injectări intramusculare. Studiile recomanda administrarea următoarelor injecţii sa se realizeze in locuri diferite.

Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi), după caz

Studiile realizate au arătat ca supradozele au fost bine tolerate de bovine si suine.

Timp de aşteptare

Nu este permisa utilizarea pentru consumul uman a cărnii si a laptelui provenite de la animale aflate in perioada de tratament Nu vor fi utilizate pentru consumul uman carnea si laptele decât după următorii timpi după terminarea tratamentului:

Bovine: came - 5 zile, lapte - 1 zi.

Suine: carne - 3 zile.

Incompatibilităţi

Nu se cunosc.

Perioadă de valabilitate

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar aşa cum este ambalat pentru vânzare: 24 de luni.

Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului primar: 4 săptămâni.

Precauţii speciale pentru depozitare

A se păstra la temperatură mai mică de 25°C.A se proteja de lumină.

Natura şi compoziţia ambalajului primar

Flacoane din sticlă incolora de 50 ml si 100 ml.

Precauţii speciale pentru eliminarea produselor medicinale veterinare neutilizate sau a deşeurilor provenite din utilizarea unor astfel de produse

Orice produs medicinal veterinar neutilizat sau deşeu provenit din utilizarea unor astfel de produse trebuie eliminate în conformitate cu cerinţele locale.

Deţinătorul autorizaţiei de comercializare:

LIVISTO Int’l, S.L.

Av. Universitat Autonoma, 29 08290 Cerdanyola del Valles (Barcelona)

Spania

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.