Colcrid

Antibiotice - Colcrid

compozitie: Colistin sulfat 10%

specii tinta: suine, pasari

Prezentare Cod produs Pret
Colcrid 0.00 RON

Compoziție

Colistină sulfat………….. 2.000.000 UI (echivalent cu 100 mg/ml)

Indicații

La suine și pui de găină (broileri), se utilizează în tratamentul și metafilaxia infecțiilor gastrointestinale cauzate de tulpinile de E.Coli neinvazive sensibile la colistină sulfat.

Înainte de tratamentul metafilactic trebuie stabilită prezența bolii în efectiv.

Contraindicații

Nu se utilizează în caz de hipersensibilitate la polimixine sau la oricare dintre excipienți.

A nu se utiliza la cai, în special la mânji, întrucât colistina, din cauza modificării echilibrului microflorei gastrointestinale, ar putea duce la dezvoltarea colitei asociate cu administrarea de antimicrobiene (colita X), de obicei asociată cu Clostridium difficile, care poate fi letală.

Reacţii adverse

Nu sunt descrise.

Specii ţintă

Suine şi pui de găină (broileri).

Posologie pentru fiecare specie, cale și mod de administrare

Pentru a asigura un dozaj corespunzător, se va determina cât mai exact greutatea corporală pentru a se evita subdozarea sau supradozarea.

Suine: 5 mg (100.000 UI) substanță activă/kg greutate vie/zi, (0,05 ml produs) timp de 5 zile consecutive.

Cantitatea Soluției de Colicrid (CSC) se va calcula pe baza Greutății Corporale Totale (GCT) a efectivului care va fi tratat și Consumul de Apă Total (CAT) al efectivului în 24 ore folosind formula:

CSC(L)= 5XCGT(kg) / 100 x CAT (L)

per 1000 litri de apă medicamentată din rezervor

5 = doza / kg g.v.

100 = mg de colistină sulfat/ 1 ml Colicrid soluție orală.

Pui de găină (broileri): trebuie asigurată o doză de 3,75 mg (75.000 UI)/substanță activă/kg greutate vie/zi, timp de 5 zile consecutive.

Cantitatea Soluției de Colicrid (CSC) se va calcula pe baza Greutății Corporale Totale (GCT) a efectivului care va fi tratat și Consumul de Apă Total (CAT) al efectivului în 24 ore folosind formula:

CSC(L)= 3.75xCGT(kg) / 100 x CAT (L)

per 1000 litri de apă medicamentată din rezervor

3,75 = doza / kg g.v.

100 = mg de colistină sulfat/ 1 ml Colicrid soluție orală.

Consumul de apă medicamentată depinde de starea clinică a animalelor. Pentru a obține o doză corectă, concentrația de colistină trebuie ajustată corespunzător.

La ambele specii administrarea se realizează pe cale orală în apa de băut. În cazul tratamentului în grup, animalele vor fi lotizate în funcţie de greutatea medie a acestora. Durata tratamentului trebuie limitată la timpul minim necesar pentru tratarea bolii. Durata tratamentului nu trebuie să depășească 7 zile.

Recomandări privind administrarea corectă

Consumul de apă trebuie monitorizat, pentru a putea fi garantat dozajul adecvat. În cazul în care consumul de apă nu corespunde cantităților pentru care au fost calculate concentrațiile recomandate, concentrația de Colicrid 10% trebuie adaptată astfel încât animalele să asimileze doza recomandată, în caz contrar trebuind să fie luată în considerare o altă medicație.

Timpi de aşteptare

Carne și organe

Suine: 1 zi

Pui de găină (broileri): 1 zi

Nu este autorizată utilizarea la păsările care produc ouă pentru consum uman.

Precauţii speciale pentru depozitare

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor. A nu se păstra la temperaturi mai mari de 25ºC. A nu se refrigera sau congela. A se păstra în ambalajul original.

A se proteja de lumină. A se păstra în loc uscat. A se proteja de lumina directă. A nu se utiliza după data expirării marcată pe etichetă.

Perioada de valabilitate

Perioada de valabilitate a produsului așa cum este ambalat pentru comercializare: 2 ani.

Perioada de valabilitate de la prima deschidere a ambalajului original: 28 zile.

Perioada de valabilitate după reconstituire în apa de băut: 24 ore.

Atenţionări speciale

Produsul trebuie diluat înainte de utilizare la animale.

Consumul de apa trebuie monitorizat, pentru a putea fi garantat dozajul adecvat. În cazul în care consumul de apă nu corespunde cantităților pentru care au fost calculate concentrațiile recomandate, concentrația de Colicrid 10% trebuie adaptată astfel încât animalele să asimileze doza recomandată, în caz contrar trebuind să fie luată în considerare o altă medicație.

Precauții speciale pentru utilizarea la animale

A nu se utiliza colistina ca înlocuitor pentru bunele practici de gestionare. Colistina este un medicament de ultimă instanță în medicina umană pentru tratamentul infecțiilor cauzate de anumite bacterii multi-rezistente. Pentru a reduce la minimum orice risc potențial asociat cu utilizarea pe scară largă a colistinei, utilizarea acesteia trebuie restrânsă la tratamentul sau la tratamentul și metafilaxia bolilor și nu trebuie utilizată pentru profilaxie. Ori de câte ori este posibil, colistina trebuie utilizată numai pe baza testelor de susceptibilitate. Utilizarea produsului fără respectarea instrucțiunilor din RCP poate duce la eșecul tratamentului și creșterea prevalenței bacteriilor rezistente la colistină.

Precauții speciale pentru personalul care administrează produsul medicinal veterinar la animale

Colistina poate produce iritație. Poate provoca alergii în urma inhalării, ingestiei accidentale sau contactului accidental cu pielea sau ochii. Persoanele cunoscute ca fiind sensibile la polimixine sau la excipienți vor evita contactul cu produsul.

Pentru a evita expunerea în cursul pregătirii soluției medicamentoase, se va purta echipament de protecție adecvat (salopete, ochelari de protecție și mănuși impermeabile). A nu se mânca, bea sau fuma în timpul manipulării produsului. După utilizare se spală mâinile.

În caz de ingerare accidentală, se spală imediat gura cu apă și se solicită asistența medicală. În caz de contact accidental cu pielea se spală zona cu apă și săpun. În caz de contact accidental cu ochii se spală din abundență cu apă curată de la robinet.

Dacă, în urma expunerii, apar iritații pe piele, trebuie să solicitați asistență medicală şi să arătați medicului prospectul. Umflarea feței, buzelor și ochilor sau respirația dificilă reprezintă simptome severe şi necesită asistență medicală de urgenţă.

Reacții adverse

Nu sunt descrise.

Utilizare în perioada de gestație, lactație sau perioada de ouat

În urma studiilor pe animale de laborator nu s-au observat efecte teratogene, embriotoxice sau maternotoxice.

Nu se administrează la păsările care produc ouă pentru consum uman.

Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune

Efecte de potențare cu beta-lactamice și bacteriostatice (tetracicline și macrolide).

Supradozare

În caz de supradozare poate produce tulburări gastrointestinale. În acest caz este necesar de a opri medicația și a se introduce un tratament simptomatic.

Incompatibilități

Incompatibil cu cationii bivalenți (calciu, magneziu, mangan).

Precauţii speciale pentru eliminarea produsului neutilizat sau a deșeurilor, după caz

Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere. Solicitați medicului veterinar informații referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecția mediului. Animalele tratate vor fi menținute în adăposturi pe toată durata tratamentului, iar dejecțiile de la acestea se vor colecta și nu se vor folosi la fertilizarea solului.

Mod de prezentare/ ambalaj

Produsul este ambalat în flacoane din HDPE de 50 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1000 ml și canistre din HDPE de 5 litri, 10 litri, 20 litri.

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.