Dexa-ject

Antiinflamatorii - Dexa-ject

compozitie: Dexametazona

specii tinta: cabaline, bovine, ovine si caprine, suine, caine si pisica

Prezentare Cod produs Pret
Dexa-ject 100 ml 29.00 RON

Compozitie

1 ml de soluţie injectabilă conţine:

- fosfat sodic de dexamethazona…………………………………………………… 2 mg.

Actiune terapeutica

Dexametazona ese un glucocorticoid foare puternic (de 30 de ori mai activ decat cortizonul si de 10 ori decat prednisolonul) cu un pronuntat efect antiinflamator, antireumatic, antifebril şi antialgic. Pe langa acestea, dexamatazona are si o foarte buna activitate antialergica, antisoc, antistres si gluconeogenetica, cu o activitate mineralocorticoida minima.

Particularităţi farmacocinetice

În urma administrării extravasculare (intramusculare, subcutanate, intraarticulare), acest ester solubil al dexametazonei este resorbit rapid de la locul injectării, după care are loc hidrolizarea imediată în compusul părinte, dexametazona. Absorbţia dexametazonei este rapidă. Timpul până la atingerea concentraţiilor plasmatice maxime (Cmax) de dexametazonă la bovine, cabaline, porcine şi câini este de 20 de minute în urma administrării intramusculare. Biodisponibilitatea în urma administrării i.m. (în comparaţie cu administrarea i.v.) este ridicată la toate speciile. Timpul de înjumătăţire prin eliminare în urma administrării intravenoase la cabaline este de 3,5 h. În urma administrării intramusculare, s-a demonstrat că timpul de înjumătăţire aparent prin eliminare variază între 1 şi 20 de ore, în funcţie de specie.

Indicatii

DEXA-ject este recomandat în mod special pentru combaterea proceselor inflamatorii neinfectioase, mai ales inflamatii acute primare ale aparatului locomotor (artrite, poliartrite, tendinite, tendovaginite, bursite, miozite, luxaţii, etc) sau afectiouni neurologice; pentru tratamentul complementar al proceselor inflamatorii septice (mastite, metrite, afectiuni osoase, pulmonare, etc) in asociere cu o terapie antiinfectioasa corespunzatoare. Produsul poate fi utilizat si pentru combaterea unor stari alergice (hipersensibilitate, pneumonii alergice, urticarie, laminite), fiind eficient si in tratamentul pruritului si al durerilor de natura inflamatorie. De asemenea, poate fi utilizat cu succes in terapia socului (colaps circulator, arsuri, etc) si in combaterea efectelor stresului de diferite naturi. Uneori poate fi folosit pentru inducerea parturitiei in ultimul stadiu (mai ales la rumegatoare). Prin activitatea gluconeogenetica pronuntata, DEXA-ject poate fi folosit cu succes pentru tratamentul cetozelor la bovine.

Administrare si dozaj

Se recomandă administrarea intramusculară şi intravenoasă.

- Cabaline si bovine adulte: 2,5-5 mg/100 kg sau 5-10 ml/ 400 kg masa corporala. In caz de nevoie dozele pot fi marite pana la 8-10 mg /100 kg sau 15-20 ml/ 400 kg masa corporala Pentru inducerea parturitiei la vaci se folosesc 2,5-5 mg/100 kg cu maxim o saptamana inainte de data preconizata a nasterii.

- Ovine, caprine, porcine,mănji, vitei: 2-4 mg/50 kg sau 1-2 ml/ 50 kg masa corporala. In toxemia de gestatie sau pentru inducerea parturitiei la oi si capre se recomanda 2,5 mg / 10 kg sau 6 ml / 50 kg.

-Animale de companie: 0,1-0,2 mg/kg sau 0,5-1 ml / 10 kg greutate corporală.

In caz de nevoie se va repeta doza la interval de 1-2 zile pentru animale de companie si 2-4 zile la alte animale.

In cazul unor tratamente prelungite se recomanda diminuarea treptata a dozelor.

Pentru tratamentul cetozei primare la bovine (acetonemie), se recomandă 0,02 până la 0,04 mg/kg de greutate corporală echivalând cu o doză de 5-10 ml per vită, administrată prin injecţie intramusculară, în funcţie de mărimea vitei şi de durata semnelor. Trebuie dat dovadă de prudenţă să nu se administreze un supradozaj raselor de bovine din Insulele Canalului. Vor fi necesare doze mai mari dacă semnele sunt prezente de mai mult timp sau dacă sunt tratate animale cu recidive. În majoritatea cazurilor timpurii, o doză unică va produce vindecarea, dar doza poate fi repetată după 48 de ore dacă este necesar.

Pentru inducerea parturiţiei

- pentru a evita dimensiuni fetale excesive şi edem mamar la bovine. O singură injecţie intramusculară cu 0,04 mg/kg de greutate corporală echivalând cu 10 ml per animal după ziua 260 de gestaţie. Parturiţia se va produce, în mod normal, în decurs de 48-72 de ore. Dacă fătarea nu are loc în această perioadă, doza poate fi repetată.

Pentru tratamentul artritei, bursitei sau tenosinovitei prin injecţie intraarticulară la cabaline.

Se administrează 1-5 ml. Aceste cantităţi nu sunt specifice şi sunt menţionate exclusiv cu titlu orientativ. Injecţiile în spaţiile sau bursele articulare trebuie precedate de extragerea unui volum echivalent de lichid sinovial. Este esenţială o asepsie strictă.

Contraindicatii

Exceptând situaţiile de urgenţă, a nu se utiliza la animale care suferă de diabet zaharat, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, hiperadrenocorticism sau osteoporoză.

A nu se utiliza în infecţii virale în timpul fazei viremice sau în cazuri de infecţii micotice sistemice.

A nu se utiliza la animale care suferă de ulcere gastrointestinale sau corneene sau de demodicoză.

A nu se administra intraarticular în situaţiile în care există semne de fracturi, infecţii bacteriene ale articulaţiilor şi necroză osoasă aseptică.

A nu se utiliza în cazuri cunoscute de hipersensibilitate la substanţa activă, la corticosteroizi sau la orice alt ingredient al produsului.

Efecte secundare:

Dozele unice sunt in general bine tolerate. Utilizarea dexametazonei pe termen lung poate produce efecte secundare severe (polidipsie, poliurie, polifagie, perturbari ale metabolismului lipidic, glucidic si protidic cu diminuarea grasimilor de depozit, atrofie musculara, cahexie, osteoporoza, calcificari ale unor tesuturi si organe, hemoragii gastrointestinale si ulcere gastrice, hepatomegalie si cresterea nivelului seric al enzimelor hepatice), de aceea dozele utilizate in aceste cazuri trebuie sa fie minimum necesar pentru controlarea simptomelor. De asemenea, pe parcursul tratamentelor de durata se recomanda o supraveghere sustinuta a animalului de catre personal veterinar calificat. Tratamentul de lunga durata, cu doze mari, poate determina simptome de hipercorticism.

Corticosteroizii pot intarzia vindecarea ranilor si au o actiune imunosupresiva, scazand rezistenta organismelor fata de infectii sau exacerband evolutia celor deja prezente. De aceea se recomanda ca in timpul tratamentului antiinflamator cu DEXAMETHASON sa se foloseasca o terapie adjuvanta cu antibiotice. In ceea ce priveste infectiile virale, se recomanda ca in aceste situatii sa se evite folosirea corticosteroizilor, deoarece s-a constatat ca in multe cazuri evolutia virozelor este inrautatita sau agravata de utilizarea acestor produse.

Interactiuni cu alte medicamente

Nu se recomandă vaccinarea animalelor in timpul tratamentului.

Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi), după caz

Un supradozaj poate induce somnolenţă şi letargie la cabaline.

Atenţionări speciale pentru fiecare specie ţintă

Nu există

Precauţii speciale pentru utilizare

Precauţii speciale pentru utilizare la animale

Răspunsul la terapia pe termen lung trebuie monitorizat la intervale regulate de către un medic veterinar. S-a raportat că utilizarea corticosteroizilor la cabaline induce laminită. Prin urmare, caii trataţi cu astfel de preparate trebuie monitorizaţi frecvent în cursul perioadei de tratament.

Datorită proprietăţilor farmacologice ale ingredientului activ, trebuie dat dovadă de prudenţă specială atunci când produsul este utilizat la animale cu un sistem imunitar slăbit.

Exceptând cazurile de acetonemie şi de inducere a parturiţiei, prin administrarea corticosteroizilor se urmăreşte inducerea unei ameliorări a semnelor clinice, şi nu vindecarea. Boala preexistentă trebuie investigată în amănunt. Atunci când trataţi grupuri de animale, utilizaţi un ac de aspiraţie pentru a evita desigilarea excesivă a dopului. Numărul maxim de desigilări trebuie limitat la 50.

În urma administrării intraarticulare, articulaţia trebuie folosită cât mai puţin timp de o lună şi nu trebuie efectuate intervenţii chirurgicale asupra articulaţiei în decurs de opt săptămâni de la utilizarea acestei căi de administrare.

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale

Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi trebuie să evite contactul cu produsul.

Spălaţi-vă pe mâini după manipularea produsului.

În caz de autoinjectare accidentală, consultaţi medicul şi arătaţi-i prospectul sau eticheta.

Femeile gravide nu trebuie să manipuleze acest produs medicinal veterinar.

Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie sau în perioada de ouat

În afară de utilizarea produsului pentru a induce parturiţia la bovine, corticosteroizii nu sunt recomandaţi pentru utilizare la animalele gestante. Se cunoaşte că administrarea în stadiile timpurii ale gestaţiei a cauzat anomalii fetale la animalele de laborator. Administrarea în stadiul târziu al gestaţiei poate cauza parturiţie prematură sau avort.

Utilizarea produsului la vacile aflate în perioada de lactaţie poate cauza o reducere a producţiei de lapte.

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Utilizarea concomitentă cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate exacerba ulceraţiile tractului gastrointestinal.

Întrucât corticosteroizii pot reduce răspunsul imun la vaccinare, dexametazona nu trebuie utilizată în asociere cu vaccinuri sau în decurs de două săptămâni de la vaccinare.

Administrarea dexametazonei poate induce hipokaliemie şi, prin urmare, poate creşte riscul de toxicitate ca urmare a glicozidelor cardiace. Riscul de hipokaliemie poate fi crescut dacă dexametazona se administrează în asociere cu diuretice de depleţie potasică.

Utilizarea concomitentă cu anticolinesterază poate duce la creşterea slăbiciunii musculare la pacienţii cu miastenie gravă.

Glucocorticoizii antagonizează efectele insulinei.

Utilizarea concomitentă cu fenobarbital, fenitoină şi rifampicină poate reduce efectele dexametazonei

Timp de asteptare

Bovine:

Carne şi organe: 8 zile

Lapte: 72 ore

Porcine:

Carne şi organe: 2 zile

Cabaline:

Carne şi organe: 12 zile

Pastrare

În loc răcoros, ferit de lumină.

Perioadă de valabilitate

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar aşa cum este ambalat pentru vânzare: 18 luni.

Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului primar: 28 zile.

Se eliberează pe bază de reţetă veterinară.

Deţinătorul autorizaţiei de comercializare

Dopharma Research B.V. Zalmweg 24 4941 VX Raamsdonksveer, Olanda

Distribuitor:

S.C. Advance Vet S.R.L. Cluj Napoca, pta 1 Mai nr 1-3, Incinta Carbochim, tel 0264-437407 “Partenerul medicilor veterinari”

Numărul autorizaţiei de comercializare

120271

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.
 
medicamente veterinare  | 2009
powered by EMERiGOS
web design oradea