Parazan

Antiparazitare - Parazan

compozitie: Praziquantel, fenbendazol

Prezentare Cod produs Pret
Parazan 10 tb 0.00 RON

Denumirea produsului medical veterinar:

PARAZAN, comprimate, pentru câini şi pisici.

Compoziția calitativă si cantitativă:

Fiecare comprimat (607 mg) conţine:

Substanţe active:

Praziquantel - 50 mg

Fenbendazol - 500 mg

Formă farmaceutica:

Comprimate.

Comprimatele de culoare albă, rotunde şi plate cu o linie mediana.

Particularități clinice:

Specii ţintă:

Câini şi pisici.

Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă:

Produsul este indicat in tratamentul infestaţiilor mixte cu nematode şi cestode la câini şi pisici.

La câini:

Nematode: Ancylostoma caninum (adult-larva), Toxocara caniş (adult-larva), Toxascaris leonine (adult-larva), Trichuris vulpis (adult), Uncinaria stenocephala (adult-larva).

Cestode: Dipylidium caninum (adult), Echinococcus granulosus (adult), Taenia spp. (adult), Echinococcus multilocularis (adult), Mesocestoides spp (adult).

La pisici:

Nematode: Ancylostoma tubaeformae (adult-larva), Toxascaris leonina (adult-larva), Toxocara cati (adult).

Cestode: Dipylidium caninum (adult), Echinococcus multilocularis (adult), Taenia taeniaformis (adult).

Contraindicaţii:

Nu se va utiliza la animalele cu hipersensibilitate cunoscuta la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi.

Atenţionări speciale pentru fiecare specie ţintă:

Se vor evita următoarele practici care pot creste riscul dezvoltării rezistentei si pot avea ca rezultat final ineficienţa tratamentului:

- Utilizarea prea frecventa şi repetată a unor antihelmintice din aceeaşi clasă,pentru o perioada lungă de timp.

- Subdozarea care poate fi determinată de o subestimare a greutăţii corporale a animalului sau de o administrare incorectă a produsului.

-Cazurile clinice suspecte de rezistenta la antihelmintice trebuie investigate în continuare prin metode adecvate ( ovocoproscopie,etc). Dacă rezultatele testelor indică clar instalarea rezistentei faţă de un anumit antihelmintic,se va utiliza un alt antihelmintic din clasa farmacologică şi care are un anumit mod diferit de acţiune.

Precauţii speciale pentru utilizare Precauţii speciale pentru utilizare la animale:

Nu este cazul.

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale

In cazul ingerării accidentale a produsului, solicitaţi imediat sfatul medicului si prezentaţi prospectul produsului sau eticheta.

Persoanele cu hipersensibilitate activa la substanţele active ale produsului vor evita contactul cu acesta. Spălaţi bine mâinile după administrarea produsului.

Reacţii adverse (frecvenţă şi gravitate):

Uneori poate apare vomă uşoară sau diaree, în special la pisică.

Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie sau în perioada de ouat:

Gestaţie:

A nu se utiliza la animalele gestante.

Lactaţie:

Pisoii şi căţeii care suferă de infestaţii mixte pot fi trataţi la 3 săptămâni de la tătare.

Interacţiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacţiune

Nu administraţi concomitent cu un alt antihelmintic.

Cantităţi de administrat şi calea de administrare:

Produsul se administrează oral în doza de 5 mg praziquantel şi 50 mg fenbendazol pe kg greutate corporală, echivalent cu 1 comprimat pe 10 kg greutate corporală.

Administrarea trebuie repetată a doua zi.

în cazul infestaţiilor cu Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala, Trichuris vulpis, Echinococcus granulosus, 1 comprimat pe 10 kg greutate corporală trebuie administrat timp de 3 zile consecutiv.

Doza pentru pisici in conformitate cu greutatea lor este în general ’A comprimat pe animal. Administrarea trebuie repetată a doua zi.

Comprimatele pot fi administrate singure, incluse în came sau zdrobite în mâncare, înainte şi după tratament nu trebuie să se respecte o dietă specială.

Pentru a se asigurabdozare corecta greutatea corporala a animalului trebuie determinata cat mai precis, pentru a se evita subdozarea.

Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi), după caz

După o supradozare cu de 5 ori doza terapeutică pot apare vomitari sau diaree. Pisicile sunt mult mai sensibile la supradozare.

Timp de aşteptare:

Nu este cazul.

Proprietăți farmacologice:

Grupa farmacoterapeutică: antihelmintice, praziquantel, combinaţii.

Cod veterinar ATC : QP52AA51.

Proprietăţi farmacodinamice:

Praziquantelul determină paralizia musculaturii paraziţilor prin depolarizarea membranei celulare musculare. Praziquantelul deteriorează funcţia normală a tegumentului, prin inhibarea asimilării glucozei şi stimularea producţiei de lactoză. Concentraţiile <1 pg/ ml în sânge sunt suficiente pentru un tratament eficient, dacă ele se menţin timp de câteva ore. în vivo, eficacitatea asupra formelor larvare (2-4 săptămâni) este mai mică decât asupra formelor adulte sau asupra viermilor tineri. Praziquantelul are un spectru de acţiune larg asupra cestodelor.

Fenbendazolulul interfereză cu absorbţia glucozei, în special cu incorporarea glucozei în glucogen. Mai mult decât atât, degradarea endogena a glucozei este inhibată. Rezultatele experimentale sugerează că mecanismul de acţiune după aportul oral de fenbendazol asupra viermilor adulţi constă în perturbarea metabolismului şi efecte neurotoxice. Administrarea zilnică de fenbendazol în hrană cu doze de 20 mg /kg, timp de 5 zile sau 50 mg /kg timp de 3 zile producând concentraţii plasmatice constante de 0,2 pg/kg, sunt foarte eficiente asupra viermilor adulţi şi formelor larvare. Fenbendazolul este activ asupra multor nematode şi asupra unor cestode.

S-a demonstrat eficacitate mare asupra nematodelor şi cestodelor la câini şi pisici atunci când cele două substanţe sunt administrate combinat, comparativ cu administrarea separată de praziquantel sau fenbendazol.

Particularităţi farmacocinetice:

După administrare orală praziquantelul este metabolizat înainte de a ajunge în sistemul circulator. Concentraţia plasmatică maximă se realizează în 30 până la 60 minute. El este absorbit în stomac şi permite o creştere rapidă în timpul fazei de absorbţie (t 1/2:0.1 - 0.3 h). A fost demonstrat că efectul primului pas important a fost scăderea concentraţiei plasmatice a praziquantelului nemetabolizat. Praziquantelul şi metaboliţii săi sunt rapid eliminaţi prin rinichi. La animalele domestice, tratate cu doza terapeutică recomandată de fenbendazol, se ajunge la concentraţia maximă serică în 6 până la 30 de ore. 50% este este eliminat din sânge în 10 până la 27 ore. Fenbendazolul este sulfoxidat în fenbendazol-SO (oxfenbendazol).

Particularități farmaceutice:

Lista excipienţilor:

Laurii sulfat de sodiu

Povidona (collidon 30)

Croscarmeloza sodica

Stearat de magneziu

Incompatibilităţi:

În absenţa studiilor de compatibilitate , acest produs medicinal veterinar nu poate fi amestecat cu alte produse medicinale veterinare.

Perioadă de valabilitate:

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar ambalat pentru vânzare : 4 ani 6.4. Precauţii speciale pentru depozitare A se păstra în ambalajul original la temperaturi mai mici de 25°C.

Natura şi compoziţia ambalajului primar:

Cutii din carton cu 1 blister x 2, 6, 10 comprimate;

Cutii din carton cu 2 blistere x 10 comprimate;

Cutii din carton cu 10 blistere x 10 comprimate

Flacon din polipropilena cu 50 sau 100 comprimate.

Nu toate formele de prezentare pot fi comercializate.

Precauţii speciale pentru eliminarea produselor medicinale veterinare neutilizate sau a deşeurilor provenite din utilizarea unor astfel de produse:

Orice produs medicinal veterinar neutilizat sau deşeu provenit din utilizarea unor astfel de produse trebuie eliminate în conformitate cu cerinţele locale.

Deținătorul autorizației de comercializare:

Prodivet pharmaceuticals s.a./n.v.:

Hagbenden 39C

B-4731 Eynatten

BELGIA

Numărul (numerele) autorizației de comercializare:

160136

Data primei autorizări/reînnoirii aturoizației:

22.06.2004/13.05.2016

Data revizuirii textului:

Decembrie, 2016.

Interdicții pentru vânzare, eliberare și/sau utilizare:

Nu este cazul.

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.